En dan is het eindelijk zover… Je mag praktijkexamen doen bij het CBR! Hier heb je al die weken of maanden autorijlessen voor gevolgd. De lesstof van het theorie-examen ken je nog van voor tot achteren uit je hoofd. Alles wat je geleerd hebt mag je nu in de praktijk brengen. Een examinator zal je beoordelen op je rijvaardigheden en kennis over de theorie. Voor veel mensen een heel spannend en stressvol moment! In een eerder blog hebben we je vijf tips gegeven over hoe je hoofd koel kunt houden tijdens je praktijkexamen. Zo vergroot je de kans om in 1 keer te slagen!

Soorten bijzondere verrichtingen

De meeste afrijders zien vooral op tegen de bijzondere verrichtingen. Dit zijn specifieke opdrachten die de examinator jou tijdens het CBR-praktijkexamen kan geven. Je moet deze bijzondere verrichtingen met een voldoende afleggen. Omdat je van tevoren niet weet welke opdrachten je krijgt is het belangrijk dat je ze allemaal onder de knie hebt! Over het algemeen krijg je tijdens het afrijden gemiddeld twee onderstaande bijzondere verrichtingen.

De keeropdracht

Bij deze bijzondere verrichting moet je de auto keren in een straat en in tegengestelde richting weer verder rijden. Positiebepaling is bij deze opdracht een belangrijk uitgangspunt om een voldoende te halen.

Parkeeropdracht

De examinator geeft je de opdracht om de auto op een bepaald punt te parkeren. Je kunt er zelf voor kiezen om dit vooruit of achteruit te doen. Ook fileparkeren komt bij deze bijzondere verrichting vaak voor!

Stopopdracht

De stopopdracht houdt in dat je achter een geparkeerd auto stil gaat staan om vervolgens weer weg te rijden. Het is nodig om een auto uit te kiezen waarachter minimaal 2 parkeerplekken vrij zijn. Zo heb je ruimte om de opdracht goed uit te kunnen voeren. Het is vooral erg belangrijk dat je goed kijkt en de doorstroom voor het overige verkeer niet belemmert.

Hellingproef

De examinator kan ervoor kiezen je de hellingproef te laten uitvoeren als extra opdracht. Deze proef is voor veel examenkandidaten een nachtmerrie. Autorijschool Spitz besteedt hier in de rijlessen veel aandacht aan! Bekijk hier de verschillende pakketten voor rijlessen in Breda en rijlessen in Nijmegen. We leren je de auto vanaf een hellend vlak zonder achteruit te rollen weer in beweging te krijgen. Zowel mét als zonder handrem…

Tips om een voldoende te halen voor de bijzondere verrichtingen

Wat je je vooral moet realiseren – dit leer je ook tijdens de rijlessen – is dat al het overige verkeer altijd voorrang heeft. En verder is het vooral KIJKEN, KIJKEN en nog eens KIJKEN! Bij het uitvoeren van bijzondere verrichtingen is dit meestal het halve werk. De laatste tip is vooral rustig te blijven en niet te overhaasten. Zorg voor een rustige ademhaling en neem goed je tijd. Zo kun je kalm én bewust de bijzondere verrichtingen uitvoeren. Liever langzaam en goed, dan snel en slordig!

Pakketten rijlessen