Via 2toDrive is het mogelijk!

Vanaf 16,5 jaar oud, mag je officieel beginnen met rijlessen en zelfs ook al een tussentijdse toets afleggen. Vanaf het moment dat jij 17 bent, mag je praktijkexamen doen. Als je slaagt mag je tot je 18e de weg op onder begeleiding van een coach. Deze coach(es) kun je zelf kiezen, wel zo leuk. Je hoeft dus niet meer tot je 18e te wachten voordat je eindelijk met rijlessen mag beginnen!
2toDrive is een experiment waarbij je onder begeleiding van een coach rijervaring opdoet. Jongeren en beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken dan ervaren bestuurders. 2toDrive zorgt ervoor dat je gedurende een langere periode onder relatief veilige omstandigheden rijervaring kunt opdoen.

Hoe werkt het?

Om te mogen rijden vanaf je 17e onder begeleiding van een coach is het belangrijk om de volgende stappen te ondernemen:

  1. Vanaf 16 jaar mag je theore-examen doen. Je theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.
  2. Ben je 16,5 jaar? Dan mag je praktijklessen volgen en een tussentijdse toets afleggen. De begeleiderspas kun je ook vanaf 16,5 jaar aanvragen.
  3. Op je begeleiderspas staan de coaches. Het is belangrijk dat zij zichzelf aanmelden als coach van jou. Via deze pagina: www.2todrive.nl  kunnen je coaches zich registreren met hun DigiD. Er kunnen minimaal 1 en maximaal 5 coaches je begeleider worden. Wil je weten wanneer een coach geschikt is om je te begeleiden? klik dan hier voor de eisen. Nadat al je coaches zich geregistreerd hebben kun jij de begeleiderspas aanvragen.
  4. Zodra je 17 wordt mag je het praktijkexamen afleggen.
  5. Wanneer je geslaagd bent kun je je rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Je rijbewijs kan alleen worden afgegeven als de aanvraag van je begeleiderspas is goedgekeurd door de RDW.
  6. Samen met je rijbewijs, begeleiderspas en coach mag je auto rijden tot je 18e verjaardag. Vanaf die dag mag je zelfstandig autorijden, dus zonder coach!