Om te beginnen zijn wij trots op ons slagingspercentage dat al jaren rond de 70% bij het eerste examen schommelt en 95% geslaagden bij de herexamens.

Maar hoe belangrijk is het slagingspercentage van een autorijschool nu eigenlijk? Je kunt aan het slagingspercentage zeker zien of je te maken hebt met een goede rijschool. Wel hangt het percentage ook af van meerdere factoren die van invloed kunnen op de hoogte van het percentage.

Heeft een rijschool een laag slagingspercentage dan kan het zo zijn dat een instructeur een leerling examen laat doen die er nog helemaal niet klaar voor is. Voordat je op examen gaat is het belangrijk dat je veilig en vooral ook zelfstandig door het verkeer kan gaan. Dat is namelijk waar een examinator op let: hoe ga jij zelfstandig om met informatie die ik je geef en hoe los je zelf moeilijke situaties op? Kan jij dit laten zien, dan is de kans op slagen gewoon heel groot! Bij Autorijschool Spitz is het zelfstandig kunnen rijden dan ook 1 van de belangrijkste elementen in de laatste fases van je rijbewijs en ook 1 van de belangrijkste vereisten om op examen te kunnen gaan. Lukt dit nog niet, dan plannen we nog een paar lessen extra in waarin met name die zelfstandigheid centraal staat.

Soms wordt aan ons weleens gevraagd: ach joh laat mij gewoon op examen gaan, misschien heb ik geluk! Autorijschool Spitz zal jou echter nooit op examen sturen als je er nog niet klaar voor bent. Het leidt namelijk 9 van de 10 keer tot een herexamen.

Een andere factor is de motivatie en instelling van de leerling. Kom jij samen met de instructeur vol vertrouwen en zeker richting de examinator lopen dan scheelt dat al de helft, voor jezelf en de examinator! Ook hierbij speelt de instructeur een belangrijke rol. De instructeur is de persoon die de leerling veilig en sociaal weggedrag aanleert en vooral ook motiveert waarom dit zo belangrijk is. Fouten maken mag en moet zelf ook om via deze fouten te kunnen uitleggen hoe een situatie beter en veiliger kan. Daarbij stimuleren wij als instructeur om daar ook continu zelf over na te denken. Op deze wijze kom jij vol zelfvertrouwen naar het examen toe en kan jij ook perfect uitleggen en laten zien aan een examinator hoe jij als veilige chauffeur door het verkeer heen manoeuvreert.

Het vervolg: je rijbewijs gewoon in 1 keer gehaald!