Het CBR gaat een proef houden met twee nieuwe vraagvormen in het theorie-examen.  Namelijk de invoer van de hotspotvraag en de single-sleepvraag. Op zaterdag 2 september worden deze nieuwe vraagvormen getest in Venlo, Leusden, Rijswijk, Zwolle, Amsterdam en Breda.

Iedereen die op deze locaties een theorie-examen voor auto, motor of bromfiets aflegt, doet automatisch mee aan de proef. Het resultaat dat de kandidaat behaalt is een geldig examenresultaat.

Hoewel de manier waarop de vragen gesteld worden er ander uit komt te zien, blijft de inhoud van het examen onveranderd. Tijdens de proef test het CBR twee nieuwe soorten examenvragen: de hotspotvraag en de single-sleepvraag.

Bij de hotspotvraag geeft de kandidaat antwoord op een examenvraag door het aantikken van een afbeelding, bijvoorbeeld een verkeersbord of dashboardsymbool.
Bij de single-sleepvraag sleept de kandidaat het juiste antwoord naar een plaats in een afbeelding. Deze vraag lijkt op de sleepvraag die al in het examen zit. In het theorie-examen krijgen de kandidaten maximaal vier vragen in een nieuwe vorm, dit kunnen er dus ook minder zijn.

Om de kwaliteit van het theorie-examen hoog te houden is het examen continu in ontwikkeling. Voordat het CBR de twee nieuwe vraagsoorten definitief toepast, in het theorie-examen, worden deze eerst getest in deze proef. Met de resultaten van de proef wil het CBR zien of de nieuwe vraagsoorten de kennis van de kandidaat beter meten dan een meerkeuzevraag”, aldus het CBR.

In het afgelopen jaar zijn al meer nieuwigheden geïntroduceerd zoals de mogelijkheid tot het bladeren door de vragen in het examen en het markeren van vragen, om er later nog eens op terug te komen.